Predsednik SSO Walter Bandelj je prejel državno odlikovanje Republike Slovenije

Nekaj Več

Na osrednji proslavi v Čedadu sta bila nagrajena Luigia Negro in Franko Žerjal

Priznanji na osrednji proslavi Slovencev v Italiji ob slovenskem kulturnem prazniku, ki se je letos odvijala v Čedadu 25. februarja, sta prejela Luigia Negro in Franko Žerjal.

“Upanje vendar umre zadnje, kajne?”

V nedeljo, 25. februarja 2024, se je v gledališču...

“Nihče izmed nas se ne more rešiti sam”

V nedeljo, 25. februarja 2024, se je v gledališču Ristori v Čedadu odvijala osrednja proslava ob slovenskem kulturnem prazniku Slovencev v Italiji, ki sta jo organizirala SKGZ in SSO.

Javni prispevki SSO

Javni prispevki v letu 2022 2022-SSO-TRASPARENZA-1Download Javni prispevki v letu 2021 2021-SSO-TRASPARENZA-1Download Javni...

“V ustvarjalnosti je prava brezmejnost”

Mestna občina Nova Gorica je vsebino letošnje slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku zaupala Slovencem v Italiji. Slovesnost z naslovom V iskanju navdiha se je odvijala v četrtek, 1. februarja, v Novi Gorici.

Za prispevek k poglabljanju slovensko-italijanskega sodelovanja in za podporo slovenski manjšini v Italiji z vrnitvijo Narodnega doma v Trstu ter pri izvedbi slovesnosti na Bazovici in v Gorici/Novi Gorici prejme Walter Bandelj srebrni red za zasluge. Walter Bandelj, predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO), je v sodelovanju s Ksenijo Dobrila, predsednico Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ), z zavzetostjo in neomajnim optimizmom prispeval k poenotenju stališč znotraj slovenske manjšine in poenotenju obeh krovnih organizacij pri oblikovanju skupne zahteve, da se Narodni dom v Trstu vrne v lastništvo slovenski manjšini.” Tako se je glasila utemeljitev, na podlagi katere je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor vročil danes srebrno državno odlikovanje predsedniku SSO Walterju Bandlju.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je državna odlikovanja vročil še senatorki Tatjani Rojc (zlati red za zasluge), predsednici SKGZ Kseniji Dobrila (srebrni red za zasluge) in tržaškemu županu Robertu Dipiazzi (srebrni red za zasluge).

Ob prejemu državnega odlikovanja je predsednik SSO Walter Bandelj izrekel sledečo zahvalo:

Spoštovani gospod predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, hvaležen sem vam, za to častno priznanje.

Priznanje bi rad posvetil vam, za vse kar ste naredili za nas Slovence v zamejstvu in to v izredno kratkem času. Niti zakon 38, ki obstaja od leta 2001, kaj pa še Londonski sporazum in ratifikacija narodnih manjšin v Italiji, niso dosegli tako hiter uspeh, kot ste ga dosegli vi z vašim neutrudljivim delom za vrnitev Narodnega doma.

Nikoli ne bom pozabil vaših besed »ali ste pripravljeni, da nadaljujemo pri procesu vračanja narodnega doma?«

Te sanje so se 13. julija 2020 uresničile. Te sanje so se spremenile v zlate črke pri podpisu protokola v zlato knjigo. Dobili smo Narodni dom. Nepozabni trenutki,  vesela čustva. Velika množica ljudi je bila priča slovesnosti pred Narodnim domom v Trstu.

Sporazum Erjavec – Alfano, zasedanja vladnega omizja najprej z deželnim odbornikom Pierpaolom Robertijem v Rimu in kasneje v Trstu ob prisotnosti župana Roberta Dipiazze so bili ključnega pomena. Tako kot je bila ključnega pomena sprememba 19. člena v zaščitnem zakonu 38/2001, kateri je sledila senatorka Tatjana Rojc.

K vsemu temu pa je tudi pripomoglo vsakdanje delo, veleposlanika Tomaža Kunstlja in predragega generalnega konzula Vojka Volka, ki sta z dobrimi sosedskimi odnosi rešila marsikatero zagato. Zahvala naj gre tudi uslužbencem Sveta Slovenskih Organizacij, predvsem pa Ivu Corvi in Julijanu Čavdku. Hvala tudi predsednici SKGZ Kseniji Dobrila za tesno sodelovanje.

»Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan«, te verze, gospod predsednik, jih večkrat uporabljate za dobre sosedske odnose in spremljajo tudi vse nas v vsakdanjem delu.

Simbol stiska rok, ki je izrazila prijateljski odnos s predsednikom Republike Italije Sergiom Matarello pri obeh spomenikih v Bazovici, je znak spoštovanja do tistih, ki so izgubili življenje na eni in na drugi strani. Te so grozote človeštva, ki so popolnoma obrnjene od Prešernovih verzov »Žive naj vsi narodi«.

Simbol vsake države je himna, je zastava. Pri vas gospod predsednik pa je tudi simbol stiska rok, kar je nekaj več. Ta simbol je postal simbol velike družine in to je Evropske skupnosti. Jaz sem z vami in sem gotov, da tu med nami je veliko ljudi, ki misli enako.

Rad bi zaključil s stavkom, ki mi veliko pomeni: »Bog živi vas slovenke prelepe žlahtne rožice«. Bog, v katerega verjamem, Slovenke katere predstavljajo ljubezen do domovine in rožice, stoletni simbol moje družine, ki se je s tem preživljala.

Hvala mama in hčerka Jana.

Celoten potek vročitve državnih odlikovanj je na razpolago na sledeči povezavi: https://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/objave/66036150F6963FA6C12587F300454F83?OpenDocument

Zadnje Novice