“V ustvarjalnosti je prava brezmejnost”

Nekaj Več

Na osrednji proslavi v Čedadu sta bila nagrajena Luigia Negro in Franko Žerjal

Priznanji na osrednji proslavi Slovencev v Italiji ob slovenskem kulturnem prazniku, ki se je letos odvijala v Čedadu 25. februarja, sta prejela Luigia Negro in Franko Žerjal.

“Upanje vendar umre zadnje, kajne?”

V nedeljo, 25. februarja 2024, se je v gledališču...

“Nihče izmed nas se ne more rešiti sam”

V nedeljo, 25. februarja 2024, se je v gledališču Ristori v Čedadu odvijala osrednja proslava ob slovenskem kulturnem prazniku Slovencev v Italiji, ki sta jo organizirala SKGZ in SSO.

Javni prispevki SSO

Javni prispevki v letu 2022 2022-SSO-TRASPARENZA-1Download Javni prispevki v letu 2021 2021-SSO-TRASPARENZA-1Download Javni...

“V ustvarjalnosti je prava brezmejnost”

Mestna občina Nova Gorica je vsebino letošnje slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku zaupala Slovencem v Italiji. Slovesnost z naslovom V iskanju navdiha se je odvijala v četrtek, 1. februarja, v Novi Gorici.

Dan slovenske kulture so v Novi Gorici počastili z odkrivanjem slovenske literarne ustvarjalnosti v Italiji

Mestna občina Nova Gorica je vsebino letošnje slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku zaupala Slovencem v Italiji. Slovesnost z naslovom V iskanju navdiha, ki se je odvijala v četrtek, 1. februarja, je namreč novogoriška občina organizirala v sodelovanju s krovnima organizacijama SKGZ in SSO.

Za režijo je poskrbela Jasmin Kovic, Alex Kama Devetak pa je napisal scenarij. Na odrskih deskah Kulturnega doma Nova Gorica sta profesionalna igralca uprizorila zgodbo umetnice, ki išče navdih v že obstoječih delih in skuša priti sama do odgovora, kaj novega lahko še sploh pove. V vlogi umetnice je nastopila Patrizia Jurinčič Finžgar, navdih pa je poosebil Ilija Ota. Različni zamejski literarni ustvarjalci so preko videoposnetkov posegali v zgodbo in dopolnjevali dogajanje na odru ter navdihovali umetnico z raznimi odlomki in verzi. V posnetkih so nastopili David Bandelj, Ilaria Bergnach, Majda Bratina, Mairim Cheber, Barbara Ferluga, Erika Fornazarič, Primož Forte, Matejka Grgič, Antje Gruden, Tina Gunzek, Dušan Jelinčič, Ivo Jevnikar, Marija Kostnapfel, Miroslav Košuta, Helena Lupinc, Danijel Malalan, Ace Mermolja, Jurij Paljk, Nikla Petruška Panizon, Alenka Rebula, Nadia Roncelli, Jasna Simoneta, Lucija Tavčar in Andreina Trusgnach. Tudi glasba je imela znotraj zgodbe pomembno vlogo. V samo dogajanje je bila namreč vključena violončelistka Andrejka Možina, zapela je Mladinska vokalna skupina Emil Komel pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana (SCGV Komel), posebni gost večera pa je bil Komorni zbor Glasbene matice Vikra, ki je zapel pod vodstvom dirigentke Petre Grassi (Glasbena matica). Večer je povezovala Stefania Beretta. 

Dogodka sta se udeležila predsednika krovnih organizacij Ksenija Dobrila in Walter Bandelj. Prisotna je bila senatorka Tatjana Rojc ter drugi predstavniki manjšine, pa tudi župan Občine Gorica Rodolfo Ziberna. Uvodni pozdrav je imel župan MONG Samo Turel. “Letošnja slovesnost novogoriške mestne občine je nekaj posebnega. Pripravili in izvedli jo bodo Slovenci, ki živijo v sosednji Italiji in ki zato še toliko bolj kot mi, Slovenci v matični domovini, razumejo, kaj pomeni možnost uporabe maternega jezika in kaj kultura, ki nas identificira. Slovenski narodnostni in kulturni prostor sega čez državno mejo in razkriva bogato kulturno dediščino. Pogosto ostaja v romanskem kulturnem prostoru prezrt in neopažen, zato je toliko bolj pomembno, da ga vrednotimo, promoviramo in razumemo v matični domovini,” je dejal novogoriški župan. Dodal je še, da je bila “odločitev, da ob Slovenskem kulturnem prazniku na odru novogoriškega kulturnega doma zaživi ustvarjalnost Slovencev v Italiji, pogumna, tenkočuntna. In predvsem prava odločitev.” Zaključil je še: “France Prešeren, ki ga slavimo danes, nam je v himno zapisal verz »žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan.«  Morda je to manj znano, ampak tudi slovenski izseljenci imajo svojo himno. V refrenu poje: »Slovenija, moj dom brez mej, ker nosim te s seboj.« Dragi prijatelji, v nas, v tistem najglobljem koščku srca, tam, kamor razlike ne sežejo, tam je dom. Tam je Slovenija. Iskrene čestitke ob Slovenskem kulturnem prazniku.”

“odločitev, da ob Slovenskem kulturnem prazniku na odru novogoriškega kulturnega doma zaživi ustvarjalnost Slovencev v Italiji, je pogumna, tenkočuntna. In predvsem prava odločitev.”

SAMO TUREL
župan Občine Nova Gorica

Slavnostni govornik pa je bil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, ki je o kulturi dejal sledeče: “skozi kulturo vedno vodi pot do srca. Kultura je vedno najboljši odgovor na tiste pojave v družbi, tudi v našem neposrednem okolju, ki želijo ohraniti bolečine iz preteklosti ali jih celo izkoristiti za vzpodbujanje novih konfliktov. V ustvarjalnosti je tista prava brezmejnost, ki ni le abstraktni pojem, ampak je sila, ki jo čutimo in nas vleče naprej – v prihodnost, ki si jo želimo za to mesto in za to občino.”

“Skozi kulturo vedno vodi pot do srca.”

MATEJ ARČON
minister za Slovence v zamejstvu in po svetu

Zadnje Novice