Poznaš svojo skupnost?

Nekaj Več

Na osrednji proslavi v Čedadu sta bila nagrajena Luigia Negro in Franko Žerjal

Priznanji na osrednji proslavi Slovencev v Italiji ob slovenskem kulturnem prazniku, ki se je letos odvijala v Čedadu 25. februarja, sta prejela Luigia Negro in Franko Žerjal.

“Upanje vendar umre zadnje, kajne?”

V nedeljo, 25. februarja 2024, se je v gledališču...

“Nihče izmed nas se ne more rešiti sam”

V nedeljo, 25. februarja 2024, se je v gledališču Ristori v Čedadu odvijala osrednja proslava ob slovenskem kulturnem prazniku Slovencev v Italiji, ki sta jo organizirala SKGZ in SSO.

Javni prispevki SSO

Javni prispevki v letu 2022 2022-SSO-TRASPARENZA-1Download Javni prispevki v letu 2021 2021-SSO-TRASPARENZA-1Download Javni...

“V ustvarjalnosti je prava brezmejnost”

Mestna občina Nova Gorica je vsebino letošnje slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku zaupala Slovencem v Italiji. Slovesnost z naslovom V iskanju navdiha se je odvijala v četrtek, 1. februarja, v Novi Gorici.

PREDSTAVNIKA SSO IN SKGZ NA OBISKU V ŠOLSKEM AVDITORIJU

Katerega leta je bil izglasovan zaščitni zakon za Slovence v Italiji št. 38? Kdo sta deželna predsednika SKGZ in SSO? Kdo je minister RS za Slovence v zamejstvu in po svetu? Kateri je edini slovenski tiskani dnevnik v Italji? Katere slovenske ustanove delujejo v Trgovskem domu v Gorici? Na ta in druga vprašanja so lahko skupinsko ali posamično odgovarjali petošolci goriških licejev v obliki Kahoot-kviza.

Marino Marsič (SKGZ) in Julijan Čavdek (SSO) sta namreč na povabilo prof. Viljene Devetak v četrtek, 12. oktobra, skupaj predstavila krovni organizaciji slovenske narodne skupnosti v Italiji petim razredom liceja Gregorčič-Trubar v Gorici. Najprej sta predstavnika krovnih organizacij spregovorila o manjšinski realnosti. Govora je bilo o slovenski jezikovni manjšini in o drugih italijanskih jezikovnih manjšinah, o zakonodaji, o spreminjanju meje, o slovenski šoli, o predstavništvu Slovencev v Italiji itd. Julijan Čavdek in Marino Marsič sta nato še orisala delovanje, vloge in cilje Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij.

Pokrajinski predsednik SKGZ Marino Marsič je povedal, da bodo maturanti kaj kmalu imeli opravka s krovnima organizacijama, saj se bo marsikdo verjetno vpisal na univerzo v Sloveniji, v tem primeru pa bo za pridobitev štipendije potreboval izjavo ene izmed dveh krovnih organizacij, da je aktivni pripadnik slovenske narodne skupnosti v Italiji. Julijan Čavdek je posebej podčrtal pomembnost manjšinskih pravic in poudaril, da se mora vsak posamezni član skupnosti truditi za ohranjanje le-teh.

Sledil je kviz z naslovom Poznaš svojo skupnost?, na katerega so dijaki lahko sami ali v skupinah odgovarjali direktno iz svojih mobilnih telefonov. Najboljši so za nagrado prejeli vstopnice za goriški Kinemax.

Zadnje Novice