“Če sta bila v preteklosti Trst in Gorica za tukajšnje kraje oddaljena, danes te oddaljenosti ni več”

Nekaj Več

Na osrednji proslavi v Čedadu sta bila nagrajena Luigia Negro in Franko Žerjal

Priznanji na osrednji proslavi Slovencev v Italiji ob slovenskem kulturnem prazniku, ki se je letos odvijala v Čedadu 25. februarja, sta prejela Luigia Negro in Franko Žerjal.

“Upanje vendar umre zadnje, kajne?”

V nedeljo, 25. februarja 2024, se je v gledališču...

“Nihče izmed nas se ne more rešiti sam”

V nedeljo, 25. februarja 2024, se je v gledališču Ristori v Čedadu odvijala osrednja proslava ob slovenskem kulturnem prazniku Slovencev v Italiji, ki sta jo organizirala SKGZ in SSO.

Javni prispevki SSO

Javni prispevki v letu 2022 2022-SSO-TRASPARENZA-1Download Javni prispevki v letu 2021 2021-SSO-TRASPARENZA-1Download Javni...

“V ustvarjalnosti je prava brezmejnost”

Mestna občina Nova Gorica je vsebino letošnje slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku zaupala Slovencem v Italiji. Slovesnost z naslovom V iskanju navdiha se je odvijala v četrtek, 1. februarja, v Novi Gorici.

Svet slovenskih organizacij in Kmečka zveza sta v soboto, 21. oktobra, otvorila skupno pisarno na Trbižu.

“Sanjal sem in sanjali smo. Te sanje so se uresničile, ker imamo cilje, cilji pa so dosegljivi, če so ljudje, ki delajo in mislijo v korist skupnosti tega zelenega ozemlja. Če sta bila v preteklosti Trst in Gorica za tukajšnje kraje oddaljena, danes te oddaljenosti ni več,” je glede otvoritve novega skupnega sedeža Sveta slovenskih organizacij in Kmečke zveze v Kanalski dolini dejal predsednik SSO Walter Bandelj. V soboto, 21. oktobra, sta namreč na Trbižu SSO in Kmečka zveza odprla skupno pisarno. Cilj le-te je povezovanje in utrjevanje čezmejnih vezi za razvoj Kanalske doline. 

Svečane otvoritve, ki jo je povezovala Elisa Kandutsch, se je udeležilo veliko ljudi in lepo število uglednih osebnosti. Spregovorili so trbiški župan Renzo Zanette, generalni konzul Slovenije v Trstu Gregor Šuc, deželni odbornik Pierpaolo Roberti, podpredsednik deželnega sveta FJK Stefano Mazzolini in predsednik Kanaltaler Kulturverein Alfredo Sandrini. Prisotni pa so bili tudi deželni svetnik stranke Ssk Marko Pisani, poslanka Isabella De Monte, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko, nekdanja ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, predsednik SDGZ Robert Frandolič, predsednik ZSKP Miloš Čotar, predsednik SKGZ za Videmsko Antonio Banchig in tajnik Ivan Ciccone. Pisni pozdrav sta poslali senatorka Tatjana Rojc in koordinatorka Agroslomaka Lidija Lipič Berlec. Govorniki so podčrtali lepoto, vrednost in posebnost Kanalske doline, kjer sobivajo štirje jeziki, in izrazili prepričanje, da je odprtje pisarne velika priložnost za razvoj teritorija.

Predsednik Kmečke zveze Franc Fabec je z velikim veseljem oznanil, da je Kmečka zveza po sedemdesetih letih delovanja končno lahko odprla pisarno na najbolj severnem območju Italije, na katerem živijo Slovenci.

Walter Bandelj, predsednik SSO, je poudaril, da predstavlja odprtje sedeža v Kanalski dolini že dolgoletno željo SSO. “Premik je prišel z deželnim predsednikom Massimilianom Fedrigo in odbornico Alessio Rosolen,” je povedal Walter Bandelj. Posebno se je zahvalil tudi bivši ministrici za Slovence v zamejstvu in po svetu Heleni Jaklitsch. Povedal je, da bosta v uradu na Trbižu prisotna za SSO Sandro Quaglia, za Kmečko zvezo pa Claudia Plazzotta Gerdol.

Sledil je še blagoslov trbiškega duhovnika. Za glasbene premore sta poskrbela violinist Aleš Lavrenčič in harmonikar Mitja Tull, ki “nekako simbolično poosebljata razsežnosti poselitvenega prostora naše skupnosti, saj je prvi Goričan, drugi pa se deli med Benečijo in Tržaško.” Simone in Sandro Quaglia, oče in sin, pa sta zaigrala na rezijansko citiro.

Zadnje Novice